Witamina D jest jedyną witaminą, która nie jest zdobywana ze konsumowanych pokarmów. Witamina ta jest uzyskiwana przez skórę wystawioną na światło słoneczne. Również pewne produkty spożywcze zawierają witaminę D. Można też tą witaminę suplementować.
Witamina A pełni sporo funkcji w organizmie, w tym utrzymywanie zdrowych oczu, wspomaganie wzrostu komórek, a również wspomaganie układu odpornościowego. Witamina A jest nie tylko przyswajana bezpośrednio, ale jest też generowana przez organizm poprzez przekształcenie beta-karotenu.
https://madin.com.pl/2021/11/10/dieta/
Wielu ludzi nie stosuje dostatecznie zbilansowanej diety, żeby zapewnić wszystkie potrzebne witaminy, co doprowadziło do boomu branży środków wielowitaminowych. Suplementy wielowitaminowe są dostępne w wielu rozmaitych formach, w tym tabletek, kapsułek żelowych, a nawet płynów. Ewidentnie ogromną zaletą płynącą z przyjmowania suplementów wielowitaminowych jest wygoda. O ileż łatwiej jest przyjąć jedną dawkę takiego preparatu, który zawiera wszystkie konieczne witaminy, w porównaniu z przyjmowaniem wielu różnych środków.
Ponieważ gotowanie usuwa wiele składników odżywczych i witamin z pokarmu, automatycznie zaczynasz odżywiać swoje ciało tym, czego potrzebuje, jeżeli przestajesz gotować jedzenie i zaczynasz spożywać żywność surową.
Konsumowanie surowego jedzenia przyspiesza metabolizm. Trawienie surowych pokarmów wymaga trochę więcej energii, ale ze względu na korzyści warto zdecydować się na przynajmniej częściowo surową dietę.